Disse ukene snakker jeg med mange foreldre som har ulike bekymringer for det kommende skoleåret. Flere forteller om barn som er så redde for å gjøre feil at de ikke engang våger å prøve. Dette skaper, naturlig nok bekymring for foreldre.
Frykt for å gjøre feil kalles perfeksjonisme. Perfeksjonisme er noe mange av oss kjenner til – en drivkraft som kan hjelpe oss å strekke oss etter det beste. Det er en del av personligheten vår, og varierer i ulik grad fra person til person. Det høres kanskje positivt ut, men i realiteten er høy grad av perfeksjonisme en tung bør å bære. Når frykten for å gjøre feil blir så sterk at den hindrer barna i å prøve nye ting, kan det være utfordrende både for barnet og for de rundt dem.
Hva er perfeksjonisme?
Perfeksjonisme handler om å sette urealistisk standarder for seg selv og alt som ikke holder disse standardene oppleves som fiasko. For barn kan dette bety at de føler at det de gjør må være helt perfekt – og hvis det ikke er det, ser de på seg selv som mislykket. Denne måten å tenke på kan være svært begrensende, og gjøre at barnet mister troen på egen evne til å mestre nye utfordringer.
Hvorfor er det viktig å ta tak i perfeksjonisme tidlig?
Barndommen er en tid for å lære, utforske og utvikle seg. Hvis perfeksjonismen får lov til å vokse ukontrollert, kan det føre til at barnet unngår aktiviteter de ikke føler seg helt trygge på, noe som kan hemme deres utvikling. På lang sikt kan dette påvirke deres mentale helse og livskvalitet. Derfor er det viktig å hjelpe barnet med å forstå at det er helt greit å gjøre feil – det er en naturlig del av læringsprosessen. Vi som foreldre har stor mulighet til å hjelpe barna som viser tegn til perfeksjonisme.
Her er noen tips:
Se på dine egne vaner: Hvis du selv har en tendens til perfeksjonisme, kan det være nyttig å reflektere over hvordan dette påvirker barnet ditt. Barn tar ofte etter sine foreldre, så ved å vise en sunn holdning til feil og suksess, kan du hjelpe barnet med å gjøre det samme.
Vis ubetinget kjærlighet: La barnet ditt vite at du setter pris på dem akkurat slik de er – ikke bare når de presterer godt. Det er viktig å rose innsats og ikke bare resultater, slik at barnet føler seg verdsatt uansett utfall.
Ufarliggjør feil: Hjelp barnet ditt med å forstå at feil ikke er noe negativt, men heller en mulighet til å lære. Feil er en del av prosessen, og de bidrar til vekst.
Sett realistiske mål: Samarbeid med barnet om å sette mål som er oppnåelige, både på kort og lang sikt. Når de ser at de kan nå sine mål, vil det gi dem en følelse av mestring og selvtillit.
Ha det gøy: Læring skal være en glede, ikke en plikt. Sørg for at barnet har det gøy underveis, enten det gjelder skolearbeid eller fritidsaktiviteter. Å nyte prosessen er like viktig som resultatet.
Snakk åpent om følelser: Å være åpen om frykten for å mislykkes kan hjelpe barnet med å sette ord på det de føler. Dette kan redusere presset de legger på seg selv.
Oppmuntre til pauser: Det er viktig å ta seg tid til å hvile. Pauser gir barnet en sjanse til å reflektere og lade batteriene, noe som kan redusere stress og gi en mer balansert tilnærming til utfordringer.
Veien videre
Med støtte fra deg som forelder, kan barnet ditt lære at det er helt greit å gjøre feil og at det viktigste er å tørre å prøve. Å hjelpe barnet ditt med å overvinne frykten for å mislykkes er en viktig og verdifull investering i deres fremtid.
Skrevet av Kari Madeleine Isaksen-Gihle