Statsbudsjettet- mer satsing på utdanningen til de unge

I går la regjeringen frem det nye statsbudsjettet for 2025

Det er satt opp flere satsninger på skole og utdanning, som vil påvirke den umiddelbare hverdagen til elevene, men også den langsiktige utviklingen av utdanningssektoren.

Før det første har regjeringen satt av 30 millioner kroner til rentestøtte for kommuner som investerer i skoleanlegg og utstyr. Dette vil bidra til en modernisering av skolene, spesielt for å legge til rette for mer praktisk undervisning, som ofte krever spesialisert utstyr og infrastruktur. Ved å investere i skoleanlegg vil man kunne fremme en mer variert og engasjerende undervisning, som i større grad kan favne ulike læringsstiler og interesser hos elevene.

For det andre har regjeringen valgt å øke borteboerstipend med 600 kroner per måned, samt økt utstyrsstipend med 220 kroner i gjennomsnitt. Dette er viktige tiltak for å gjøre skolegangen mer tilgjengelig for elever som har ekstra økonomiske utfordringer. For mange elever, spesielt på videregående skole, er det økonomisk belastende å dekke kostnadene knyttet til reise, bolig og nødvendig utstyr. Med denne økningen vil flere elever kunne fokusere på utdanningen uten å være bekymret for økonomiske barrierer.

Til tross for økning i både borteboerstipendet og utstyrsstipendet øker, kan man argumentere for at økningene ikke nødvendigvis er store nok til å møte de faktiske kostnadene som elever møter i dag. Med høye boligpriser i mange deler av landet kan en økning på 600 kroner i måneden være marginal for mange elever som må bo borte fra hjemmet. Tilsvarende vil en økning i utstyrsstipendet på i gjennomsnitt 220 kroner neppe dekke de reelle utgiftene til teknisk utstyr.

For det tredje har regjeringen valgt å sette av 35 millioner kroner til å styrke skolemiljøet og bekjemping av mobbing. Å sikre trygge læringsmiljøer er avgjørende for både faglig og sosial utvikling. Mobbing har ofte langsiktige negative effekter på elever, både emosjonelt og akademisk, så en slik investering er viktig for å forebygge og redusere disse konsekvensene.

For det fjerde har det blitt blitt satt av 1 milliard kroner på forskning av kunstig intelligens (KI) de neste fem årene. Dette er et nødvendig og fremtidsrettet grep, ettersom KI vil spille en stadig større rolle i samfunnet, og ikke minst i skolen.

Statsbudsjettet for 2025 inneholder viktige satsinger som kan ha positive ringvirkninger på utdanningssektoren, spesielt innenfor praktisk læring, bekjempelse av mobbing og forskning på kunstig intelligens. Samtidig er det flere av tiltakene som kan fremstå som underfinansierte i forhold til behovene i sektoren, spesielt innen skolebygg, stipendordninger og mobbebekjempelse. Det er derfor viktig at disse områdene følges nøye opp i fremtiden, slik at budsjettmidlene faktisk bidrar til å løse de utfordringene som finnes i dagens utdanningssystem.

Skrevet av Julie Linaae, undervisningskordinator v/UNAK privatundervisning

Flere saker

De vanskeligste studiene å komme inn på i 2024 med førstegangsvitnemål – Hva betyr det for studentene?
Når gutter faller fra: en varslet utdanningskatastrofe
Få bedre førstegangsvitnemål med privatisteksamen!